Industry 4.0: Ezúttal minden az információs technológiáról szól

Az európai eredetű Industry 4.0-nak nevezett fogalom magába foglalja azt a jóslatot, amely szerint az Internet of Things, vagyis a "Dolgok Internete" meg fogja változtatni a gyártás jelenlegi módját, ahogyan mi most ismerjük.
Sok felszólaló kedvenc témája – főleg a jövőkutatóknak – az, hogy már elhagytuk az ipari forradalmat, vagy már az információs forradalom helyettesíti is azt, és mi most egy „poszt-információs” forradalomban vagyunk.
Néhány ember, főleg az európai oldalon, más néven „Industry 4.0”-nak (Ipar 4.0) nevezi ezt az új korszakot.

Csak hogy tisztázzuk ezt a jelenséget, a számozás nem szándékozott felsorakoztatni az elmúlt pár évtized összes IT hullámját – Pl.:Web 2.0. De az átalakulás, amit ígér, az Industry 4.0-ban minden az IT-hoz kapcsolódik.
Az „Industry 4.0” a német kormány ötlete volt és jellemzi a következő korszakot a termelésben - vagyis az úgynevezett negyedik ipari forradalmat.

A korszakok a következőkből állnak:
  • Ipar 1.0: Víz/gőz energia

  • Ipar 2.0: Elektromos energia

  • Ipar 3.0: Számítási teljesítmény

  • Ipar 4.0: A Dolgok Internetének (IoT) ereje

El lehet képzelni, hogy egy új ipari paradigma építése az IoT köré arra készteti az IT menedzsereket és szakembereket, hogy együtt fellépjenek és támogassák az új növekedést új módon.
Sok ma meghatározó helyzetben lévő technológiai vállalat fogja alkotni az Industry 4.0 magját.
A kilenc technológiai területet, amelyek alátámasztják az Industry 4.0-t, és ez szinte úgy is olvasható, mint bármelyik IT vállalkozás ellenőrző listája azért, hogy lépést tartson a digitális világgal:

Horizontális és vertikális rendszer integráció:

Az Industry 4.0 egy vállalat adat és hálózati rendszerére ad rálátást. Ez az egyetlen mód, hogy bebiztosítsuk az együttműködést nem csak a vállalat részlegei között, hanem a partnerek közt is.

A dolgok Internete:

Az IoT segítségével az eszközök és a beépített számítógépes szenzorok valós idejű válaszadással fognak kommunikálni egymással.

Cybersecurity (Cyberbiztonság):

Rendkívül kritikus faktor a bizalom felépítésében az egész új szerkezetben, különösképpen az egymással össze-vissza kommunikáló millió eszközök és kommunikációs csatornák esetén.
Az IT szakértők már egy ideje biztonsági protokollokkal dolgoznak, a nagy számuk miatt pedig ideje megsokszorozni ezek szükségességét.

A felhő (Cloud):

A nagy mennyiségű eszközök és szenzorok támogatásának szükségessége, az általuk létrehozott adatokkal együtt a legjobban a „cloud service” által lehet kezelni. Rengeteg ipar, mely rendszereket felügyel és kontrollál – nem is említve az ERP rendszereket –, most cloud system-re vált.
„A felhő-technológia javulni fog, elérheti akár a pár millimásodperces reakcióidőt is.”- jósolja a BCG.
Nagy adatok elemzése: az adatok elérhetősége a termékfejlesztés, előállítás és tesztelés minden szempontjából új dimenziókat ad a gyártásnak, lehetővé téve a sokkal céltudatosabb innovációt, marketinget és döntéshozást.

Szimuláció:

Ezzel a felhőből származó sok adattal a termékek virtuális modellezése lehetővé teszi a gyors tesztelést, s így a több innovációt – a virtuális világban az elbukás nagyon gyors és olcsó lesz.

Adalékanyag előállítás (3D nyomtatás):

Az Industry 4.0-val az anyag-előállítási módszerek széles körben lesznek használva arra, hogy előállítsanak egy tételterméket, ami sok előnyt kínál a konstrukció során, pl: complex, könnyed design-t.
A magas teljesítményű, centralizált anyag-előállítási rendszerek le fogják csökkenteni a szállítási távolságot és mindig kéznél lesznek.

Megnövelt realitás:

A BCG azt jósolja, hogy az ilyen rendszerek, – melyek már utat törtek a piacon – olyan ajánlatok képében, mint pl: a Google Oculus Rift, és Microsoft HoloLens-szerepet fognak játszani abban, hogy javítsák és segítsék a döntéshozást és termelékenységet. A virtuális tréningek és munkaeligazítások két potenciális felhasználási lehetőség.
„A dolgozók segítő instrukciókat kaphatnak arról, hogyan helyettesítsenek egy bizonyos részt, miközben az aktuális, javításra szoruló rendszert nézik – magyarázza a BCG riportja.
„Ez az információ közvetlenül a dolgozók látószögében használt eszközökön, mint például a megnövelt realitású szemüvegeken is kivetíthető.”

Robotok:

A mai robotok hajlamosak, olyan formát ölteni, mint a puszta mechanikus karok a szerelőszalag mellett, de valójában egyre okosabbakká válnak és sokkal kifinomultabb szerepeket töltenek be a futószalag mögött.
A BCG riportjában nincs említve, de valószínűleg ugyanúgy része a feltűnő Industry 4.0 paradigmának a növekvő mobilhasználat, bárhol, bármikor. A tény, hogy egy menedzser bárhol futtathat egy ERP rendszert az okostelefonján, azt sugallja, hogy még a gyártást is lehet befolyásolni távolról.
3D nyomtatással, adalékanyag-előállítással közelebb tudjuk hozni az aktuális gyártást a forráshoz (nem kell tengerentúlra menni), még az is lehetséges, hogy mobil eszközökről tervezzünk és adminisztráljuk a termékek előállítását.Forrás: Zdnet